Login
or
Sign Up

Nekada je služio za liječenje artritisa, a danas je svjetski poznati brend. U tekstu saznajte o kojem brendu se radi

Ken Jacuzzi je zaslužno ime zbog kojeg je nastao brend Jacuzzi.

Porodica italijanskog porijekla, Jacuzzi, je tokom prošlog vijeka emigrirala u SAD, gdje su se u prvim godinama nakon doseljenja bavili berbom voća.

Nakon nekog vremena su otvorili radionicu, u kojoj su proizvodili dijelove za mašine, između ostalog i propeler za avione. Njihova proizvodnja je dobro tekla, pa su nastavili da dizajniraju i prave nove izume.

1941. godine je rođeno poslednje dijete iz porodice Jacuzzi, koje je još od rođenja imalo ozbiljne zdravstvene probleme, koji su na kraju evoluirali u reumatski artritis. Upravo to je motivisalo braću ovog mališana da osmisle sistem koji će iskoristiti za njegovo ozdravljenje. Tako je 1956. rođena ideja, nakon čega se počelo i sa primjenom izuma “pumpe za hidroterapiju”, koja će uskoro postati unosan posao.

J-300, prenosna pumpa je svoju prvu prodaju bilježila u bolnicama i školama.

Momentom inovativnosti je zahvaćen i Roy Jacuzzi, član treće generacije porodice koji je počeo da uči posao kao tinejdžer. Osjetivši interesovanje američkih potrošača za zdravlje, fitnes i rekreativne aktivnosti, Roj je 1968. godine izumio prvu samostalnu, potpuno integrisanu hidromasažnu kadu. Ugradnjom mlaznica za tijelo u stranice kade, nastalo je kupatilo koje je gotovo samostalno stvorio industriju, ali od moderne verzije ga je dijelio još jedan korak…

Revolucionaran preokret

Kako su veće jedinice dizajnirane da prime više ljudi, Jacuzzi je ugradio sisteme za grijanje i filtriranje kako bi voda bila topla i čista, stvarajući tako hidromasažnu kadu koju danas većina populacije popularno naziva “đakuzi”.

Ista se može koristiti napolju, jer ima i sistem grijanja. Godine 1979. porodica je prodala posao kompaniji Kidde Inc. Svi članovi porodice napustili su posao, osim Roja, koji je ostao da vodi operacije Jacuzzi.

 

Godine 1990. Roy Jacuzzi® je uvršten u Nacionalnu kuću kuhinja i kupatila slavnih u SAD-u, odajući mu priznanje za njegov brojni doprinos u inovacijama hidroterapije za kućnu upotrebu.

Ekspanzija u Veliku Britaniju

Godine 2001. brend Jacuzzi kupatila je proširen na Veliku Britaniju tako da uključuje sanitarije, premium tuš kabine, namještaj, mesingane proizvode i dodatke kako bi ponudio punu savremenu kolekciju kupatila.

Danas 250 patenata širom svijeta

Jacuzzi je postao najpriznatiji i najprodavaniji svjetski brend hidromasažnih kada i banja. Pored prvog patenta za hidromasažnu kadu, Jacuzzi ima 250 patenata širom svijeta za napredak u sistemima pumpi, mlaznoj tehnologiji i dizajnu proizvoda. Ova stalna posvećenost inovativnom razvoju proizvoda osigurava njenu vodeću poziciju u industriji i postavlja standarde širom svijeta.

Cijelu priču o nastanku možete pogledati na videu u nastavku.

Sticky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*