Login
or
Sign Up

Tajna veza koja spaja Pradu i keramiku

Predstavljena ovoga aprila na Sedmici dizajna u Milanu, „Araldica“ je svojom psihodeličnom estetikom već osvojila srca kritike, ali i šire publike. Plod kolaboracije brenda „Cedit“ i Federika Pepea, ova kolekcija netradicionalnih dimenzija je u svakoj svojoj granitnoj ploči vješto objedinila umjetnost i keramiku, čovjeka i dizajn, te tradiciju i savremenu ekspresiju. A kakve veze ima Prada s tim? Odgovor ćete saznati nastavite li čitati.

O KOLEKCIJI

Kreativna poruka koja ne samo da definiše estetiku nove „psihodelije enterijera“, no i istražuje nestandardnu formulu za interakciju između dekorativne keramike i pojedinca – tim riječima je svijetu dizajna predstavljena „Araldica“. I ta slova nisu bez osnova. Jer, vizuelne teksture Araldice na zidnim površinama odista dobijaju hipnotičku konfiguraciju šarolike mješavine boja, iz koje se jasno ocrtava inspiracija utemeljena u tradicionalnim mermernim oblogama. Vizionirana kao sudar svjetova, „Araldica“ suprotstavlja različite grafičke motive i odražava želju da se pozicionira jasan kontrast između norme i slobode. Ili kako je to Federiko Pepe, umjetnik čija kreativna sloboda potpisuje kolekciju, sumirao:
„Kolekcija je namijenjena stvaranju borbe između nečega veoma krutog, koje sebe vidi kao vođeno jasnim pravilima, i nečega promjenljivog, koje ima za cilj da bude potpuno slobodno.“  

O UMJETNIKU

Multidisciplinarni umjetnik koji komunikaciju vidi kao kulturnu platformu koja nastaje sublimiranjem disciplina. U najkraćim crtama – tako bi se dala sažeti versatilnost Federika Pepea. Uz obrazovanje koje mu je dopustilo da se slobodno kreće između različitih oblasti, Pepe je tokom karijere izgradio fluidni identitet koji izbjegava definiciju, te opus koji ciljano teži razbijanju konceptualne podjele između umjetnosti, dizajna i reklamnog vizuala. Stoga, jednako bi bilo tačno nazvati ga umjetnikom, dizajnerom, izdavačem, kulturnom figurom ili, pak, „creator tout court“, kreatorom suda. Godine 2006. u orbitu lansira izdavački projekat i istoimeni izložbeni prostor „Le Dictateur“, koji kritičari danas smatraju jednim od najinteresantnijih kulturnih projekata na savremenoj italijanskoj sceni. Nakon 10 godina na poziciji kreativnog direktora agencija „DLV BBDO“ i „PROXIMITY BBDO“, radeći za prestižne međunarodne brendove, kao što su Prada, Mercedes-Benz, Ray-Ban, Yamaha, Martini i mnogi drugi, postaje izvršni direktor „Le Dictateur“ studija. Godine 2015. biva finalista za prestižnu nagradu „Curate“ Fondacije Prada i Uprave katarskih muzeja. Godine 2019. nastaje „Araldica“, a sve poslije je, kažu, istorija.   A što se tiče budućnosti, kako dizajna, tako i Vašeg doma, ona će vas strpljivo čekati svakog radnog dana u Leo-Gres salonima.
Sticky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*